Ciekawa zupa, o kremowej konsystencji i słodko- ostrym smaku. Kukurydza sprawia, że zupa jest delikatna i lekko słodka, a ostrości dodaje jej chili. Zupa jest mocno pikantna.
Składniki na 4 porcje:
2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
4 cienkie plasterki boczku
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
1- 2 małe papryczki chili
2- 3 łyżki mąki pszennej
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
sól, czarny pieprz
szczypta cukru
trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
Chili pokroić w cienkie krążki.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
Robiłam podobną zupę tylko zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego, co dało fajny smak, polecam :) i spróbuje wg Twojego przepisu, na tą pogodę będzie idealna