Kremowa zupa pieczarkowa podana z groszkiem ptysiowym. Zupa jest smaczna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Zamiast groszku ptysiowego można serwować ją również z grzankami.
Składniki na ok. 3 porcje:
250g pieczarek
1 cebula
750ml wywaru warzywnego lub mięsnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
50ml śmietany 30- 36%
sól, pieprz
trochę natki pietruszki
groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
Na łyżce oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
Masło roztopić. Dodać mąkę i smażyć chwilkę ciągle mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Dodać zimny wywar szybko mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę rozlać do talerzy i posypać groszkiem ptysiowym.