Zupa krem z czerwonej papryki jest kremowa i słodka. Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np. z makaronem.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 czerwone papryki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
750ml wywaru mięsnego lub warzywnego
100ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i poszatkować drobno.
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać paprykę, cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodać wywar i gotować 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.
Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem.
Zupę przetrzeć przez sitko i z powrotem przelać do garnka. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.
Przepis pochodzi ze strony: allrecipes.de, „Cremige rote Paprikasuppe”
Właśnie zrobiłam krem pierwszy raz i jestem mega zaskoczona! Przypadł mi do gustu! Przepis zapisany! Będę wracać do tej zupki :) łatwo, szybko a na końcu przyjemnie!