Krem z ziemniaków i groszku zielonego
Szybka, zdrowa i pożywna kremowa zupa z ziemniaków i groszku zielonego. Podana z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.
Składniki na ok. 2 litry (ok. 5 porcji):
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 5 dużych ziemniaków
- 200 g mrożonego groszku zielonego
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- trochę natki z pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w bulionie. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i przesmażoną cebulę.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
- Zupę rozlać do talerzy. Na środku zrobić kleks ze śmietany, posypać kawałkami jajka i natką pietruszki.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 57070
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.