Zupa pomidorowa inaczej. Wykonuje się ją jak tradycyjną pomidorową, ale zamiast ryżu, czy makaronu dodajemy kluseczki z serka kremowego.
Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 2 litrów wywaru mięsnego
2 marchewki
kawałek selera i pietruszki
1 mały por
ok. 200g koncentratu pomidorowego (do smaku, według uznania)
sól, pieprz, cukier
50g słodkiej śmietany 30- 36%
200g serka kremowego
1 jajko
7-8 łyżek bułki tartej
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Por umyć i pokroić białą część na półplasterki.
Natkę pietruszki posiekać.
Marchewkę, seler, pietruszkę i por ugotować na wywarze.
Dodać przecier pomidorowy. Dodać słodką śmietanę. (Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku).
Serek, jajko, bułkę tartą i trochę posiekanej natki pietruszki wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki i dodać je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. (Masa jest rzadka i klejąca. Formować kuleczki mokrymi rękoma).
Gotową zupę rozlać do talerzy i posypać resztą natki pietruszki.
Zamiast koncentratu zdecydowanie polecam przecier (najlepiej własnej roboty), ewentualnie pomidory z puszki, choć to już nie to samo co świeże lub domowe przetwory. Kluseczki zamiast tradycyjnie ryżu lub makaronu stanowią świetny dodatek.