Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym i z pomidorami z puszki. Wzbogacona dodatkiem warzyw tj. marchewka, brokuł i zielony groszek.
Składniki na 4 porcje:
pomidory w puszce (400ml)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 łyżka oleju
ok. 500ml wywaru mięsnego
sól, pieprz, cukier
2 marchewki
1 brokuł
100g mrożonego groszku zielonego
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki.
Brokuł razem z groszkiem ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Marchewki ugotować na wywarze. Następnie wyciągnąć z wywaru i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Dodać przecier pomidorowy, pomidory w puszce i 400ml wywaru. Zagotować. Całość zmiksować blenderem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dalej gotować ok. 5 minut. Na końcu dodać marchewkę, brokuł i groszek.