Krem ziemniaczany
5 Komentarzy
Składniki na ok. 4 porcje:
7 ziemniaków
1 litr wywaru mięsnego
cebula
100- 200g słodkiej, płynnej śmietany
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić kostkę.
2 ziemniaki usmażyć na oleju. Odstawić na bok.
Resztę ziemniaków dodać do wywaru i ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
Gdy ziemniaki się ugotują, zupę zmiksować na krem. Dodać słodką śmietanę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Rozlać do talerzy i posypać usmażonymi ziemniakami.
Smacznego.
15 marzec 2010
Poprawiono: 01 październik 2016
Odsłon: 134207