Sos grzybowy z mlekiem kokosowym i pastą curry
Sos grzybowy w nieco innej odsłonie niż klasyczny "Sos grzybowy" na śmietanie. Sos ten przygotowany jest ze świeżych grzybów, duszonych w mleku kokosowym i doprawiony czerwoną pastą curry. Podobnie jak klasyczny sos grzybowy jest również pyszny i kremowy, ale ma nietuzinkowy smak i barwę. Spróbujcie sami. Można podawać go tak samo, jak klasyczny sos grzybowy do klusek śląskich, kopytek, makaronu, ryżu, kaszy, czy mięsa.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g oczyszczonych, świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 250 ml mleka kokosowego z puszki* (najlepiej gęstego, kremowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kapelusze i nóżki oczyszczonych grzybów pokroić w plasterki. (Duże kapelusze przecinam najpierw na pół).
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pastę curry. Podsmażyć kolejną 1 minutę, mieszając.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Uwaga:
* Najlepiej, aby mleko kokosowe miało temperaturę pokojową. Przed wlaniem mleka do grzybów, należy wymieszać gęstą część z rzadką.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 223
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.