Sos grzybowy z mlekiem kokosowym i pastą curry

Napisz komentarz
Sos grzybowy z mlekiem kokosowym i pastą curry

Sos grzybowy w nieco innej odsłonie niż klasyczny "Sos grzybowy" na śmietanie. Sos ten przygotowany jest ze świeżych grzybów, duszonych w mleku kokosowym i doprawiony czerwoną pastą curry. Podobnie jak klasyczny sos grzybowy jest również pyszny i kremowy, ale ma nietuzinkowy smak i barwę. Spróbujcie sami. Można podawać go tak samo, jak klasyczny sos grzybowy do klusek śląskich, kopytek, makaronu, ryżu, kaszy, czy mięsa.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 500 g oczyszczonych, świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki* (najlepiej gęstego, kremowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kapelusze i nóżki oczyszczonych grzybów pokroić w plasterki. (Duże kapelusze przecinam najpierw na pół).
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pastę curry. Podsmażyć kolejną 1 minutę, mieszając.

3

  1. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości.

4

5

  1. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Uwaga:

* Najlepiej, aby mleko kokosowe miało temperaturę pokojową. Przed wlaniem mleka do grzybów, należy wymieszać gęstą część z rzadką.

Całkowity czas przygotowania:

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sos grzybowy z mlekiem kokosowym i pastą curry
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.