Podstawą sałatki greckiej są pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki oraz oryginalny, grecki ser Feta. Jako dressing wystarczy sama, dobrej jakości oliwa z oliwek oraz proste przyprawy jak sól, pieprz i suszone oregano. Sałatka jest idealna jako przystawka, dodatek do dania głównego, potraw z grilla, również jako samodzielne, lekkie danie szczególnie w sezonie letnim. Jest zdrowa, smaczna, pełna witamin i niskowęglowodanowa.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
1 długi ogórek szklarniowy
500 g pomidorów
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 średniej wielkości czerwone cebule
200 g greckiego sera Feta
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 EL oregano, suszonego
sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Oliwki odsączyć na sitku, jeśli są w zalewie.
Pomidory umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i pokroić w ósemki lub ćwiartki (jeśli pomidory są małe). Przełożyć do dużej miski.
Ogórka umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dodać do miski.
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć. Pokroić w słupki, a następnie w poprzek na pół, aby słupki nie były za długie. Dodać do miski.
Cebule obrać, przeciąć na pół, pokroić w cienkie półplasterki i rozdzielić palcami. Dodać do miski. Dodać odsączone oliwki.
Dodać pokrojony w kostkę ser Feta. Sałatkę doprawić oregano, solą (uwaga do smaku, bo Feta jest słona) i czarnym pieprzem mielonym. Polać oliwą i delikatnie wymieszać.