Sałatka z grillowanej papryki z feta

3 Komentarzy
Sałatka z grillowanej papryki z feta

Prosta, ale interesująca w smaku sałatka z kuchni bułgarsko/bałkańskiej, przygotowana z czerwonej grillowanej (lub pieczonej) papryki. Sałatka powinna być przygotowana z dodatkiem sera szopskiego, ale jeśli jest on nieosiągalny lub bardziej preferujecie fetę, możecie ją spokojnie użyć. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Rafałowi. Trzymałam się przepisu, ale osobiście dodałabym jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 500 g papryki czerwonej (najlepiej długiej)
  • kilka oliwek (dowolnych)
  • ok. 100 g sera szopskiego lub sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu (dałam balsamiczny)
  • sól i czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 40 minut (w zależności od grubości skóry papryki) w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka popęka, pomarszczy się lub zacznie odchodzić.

2

  1. Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na co najmniej 20 minut. Następnie ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół, usunąć pestki, białe błonki i ogonek. Pociąć w paski o szerokości ok. 0,5 – 1cm.

3

  1. Papryki rozłożyć na talerzach.
  2. Oliwki pokroić drobno. Rozłożyć na papryce.
  3. Ser pokroić w małą kostkę i posypać z góry.
  4. Całość skropić oliwą i octem. Posypać solą i pieprzem. (Można też wymieszać wszystkie składniki w misce i dopiero rozłożyć na talerzach).
  5. Można podawać od razu, ale dobrze jest ją schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Kuchnia:

bałkańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.