Prosta, ale interesująca w smaku sałatka z kuchni bułgarsko/bałkańskiej, przygotowana z czerwonej grillowanej (lub pieczonej) papryki. Sałatka powinna być przygotowana z dodatkiem sera szopskiego, ale jeśli jest on nieosiągalny lub bardziej preferujecie fetę, możecie ją spokojnie użyć. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Rafałowi. Trzymałam się przepisu, ale osobiście dodałabym jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.
Składniki na 2- 3 porcje:
500 g papryki czerwonej (najlepiej długiej)
kilka oliwek (dowolnych)
ok. 100 g sera szopskiego lub sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu (dałam balsamiczny)
sól i czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Papryki umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 40 minut (w zależności od grubości skóry papryki) w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka popęka, pomarszczy się lub zacznie odchodzić.
Papryki przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na co najmniej 20 minut. Następnie ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół, usunąć pestki, białe błonki i ogonek. Pociąć w paski o szerokości ok. 0,5 – 1cm.
Papryki rozłożyć na talerzach.
Oliwki pokroić drobno. Rozłożyć na papryce.
Ser pokroić w małą kostkę i posypać z góry.
Całość skropić oliwą i octem. Posypać solą i pieprzem. (Można też wymieszać wszystkie składniki w misce i dopiero rozłożyć na talerzach).
Można podawać od razu, ale dobrze jest ją schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
I kolejna pyszna rzecz - wczoraj wypróbowana (moje kochanie było zachwycone:) ). Pozwoliłam sobie na lekka modyfikację i zamiast oliwy potraktowałam sałatkę lekkim jogurtem z czosnkiem. Palce lizać:)
Jadłam kiedyś taką sałatkę przyrządzoną przez znajomą Hiszpankę, była wprawdzie bez sera ale smakowała świetnie do grillowanego mięsa. Nie starczyło dla wszystkich! Twoja kompozycja z serem wydaje mi się jeszcze trafniejsza, bo słony ser i oliwki równoważą słodki smak papryki, musi być wyśmienita!