Sałatka z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej
Sycąca sałatka z dużą ilością mięsa, z kapustą, pomidorami, ogórkami, serem feta i żółtym oraz prażonym słonecznikiem. Pasuje jako lekkie danie obiadowe lub kolacja. Jeśli podamy ją np. z zapiekanymi ziemniakami to będzie już konkretne danie.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 500 g mięsa mielonego np. wołowego lub wołowo- wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ kapusty pekińskiej, średniej wielkości
- 2 ogórki kiszone
- ½ ogórka szklarniowego
- 200 g pomidorków koktajlowych np. daktylowych
- 100 g sera feta
- 100 g startego sera żółtego np. mozzarella
- 100 g ziaren słonecznika
Sos jogurtowy:
- 3 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego 10% tłuszczu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. Odstawić na bok.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone. Wszystko razem podsmażyć, aż mięso będzie usmażone. Odstawić do ostygnięcia.
- Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać chłodne mięso, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i szklarniowy, przekrojone na pół pomidorki, starty ser mozzarella, pokruszoną fetę i podprażony słonecznik.
- Przygotować sos: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średnia |
Odsłon: 87
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.