Sałatka z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej

Napisz komentarz
Sałatka z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej

Sycąca sałatka z dużą ilością mięsa, z kapustą, pomidorami, ogórkami, serem feta i żółtym oraz prażonym słonecznikiem. Pasuje jako lekkie danie obiadowe lub kolacja. Jeśli podamy ją np. z zapiekanymi ziemniakami to będzie już konkretne danie.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowego lub wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kapusty pekińskiej, średniej wielkości
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych np. daktylowych
  • 100 g sera feta
  • 100 g startego sera żółtego np. mozzarella
  • 100 g ziaren słonecznika

Sos jogurtowy:

  • 3 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego 10% tłuszczu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. Odstawić na bok.
  2. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  3. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone. Wszystko razem podsmażyć, aż mięso będzie usmażone. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do miski. Dodać chłodne mięso, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i szklarniowy, przekrojone na pół pomidorki, starty ser mozzarella, pokruszoną fetę i podprażony słonecznik.

2

  1. Przygotować sos: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Sos dodać do sałatki i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średnia
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.