Sałatka grecka
Podstawą sałatki greckiej są pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki oraz oryginalny, grecki ser Feta. Jako dressing wystarczy sama, dobrej jakości oliwa z oliwek oraz proste przyprawy jak sól, pieprz i suszone oregano. Sałatka jest idealna jako przystawka, dodatek do dania głównego, potraw z grilla, również jako samodzielne, lekkie danie szczególnie w sezonie letnim. Jest zdrowa, smaczna, pełna witamin i niskowęglowodanowa.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 500 g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 200 g greckiego sera Feta
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 EL oregano, suszonego
- sól, pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Oliwki odsączyć na sitku, jeśli są w zalewie.
- Pomidory umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i pokroić w ósemki lub ćwiartki (jeśli pomidory są małe). Przełożyć do dużej miski.
- Ogórka umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dodać do miski.
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć. Pokroić w słupki, a następnie w poprzek na pół, aby słupki nie były za długie. Dodać do miski.
- Cebule obrać, przeciąć na pół, pokroić w cienkie półplasterki i rozdzielić palcami. Dodać do miski. Dodać odsączone oliwki.
- Dodać pokrojony w kostkę ser Feta. Sałatkę doprawić oregano, solą (uwaga do smaku, bo Feta jest słona) i czarnym pieprzem mielonym. Polać oliwą i delikatnie wymieszać.
- Podawać najlepiej od razu.
Kuchnia: |
Grecka |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 5- 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 204
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.