Sałatka grecka

Napisz komentarz
Sałatka grecka

Podstawą sałatki greckiej są pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki oraz oryginalny, grecki ser Feta. Jako dressing wystarczy sama, dobrej jakości oliwa z oliwek oraz proste przyprawy jak sól, pieprz i suszone oregano. Sałatka jest idealna jako przystawka, dodatek do dania głównego, potraw z grilla, również jako samodzielne, lekkie danie szczególnie w sezonie letnim. Jest zdrowa, smaczna, pełna witamin i niskowęglowodanowa.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 500 g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 200 g greckiego sera Feta
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 EL oregano, suszonego
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki odsączyć na sitku, jeśli są w zalewie.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i pokroić w ósemki lub ćwiartki (jeśli pomidory są małe). Przełożyć do dużej miski.
  3. Ogórka umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dodać do miski.

2

  1. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć. Pokroić w słupki, a następnie w poprzek na pół, aby słupki nie były za długie. Dodać do miski.
  2. Cebule obrać, przeciąć na pół, pokroić w cienkie półplasterki i rozdzielić palcami. Dodać do miski. Dodać odsączone oliwki.

3

  1. Dodać pokrojony w kostkę ser Feta. Sałatkę doprawić oregano, solą (uwaga do smaku, bo Feta jest słona) i czarnym pieprzem mielonym. Polać oliwą i delikatnie wymieszać.
  2. Podawać najlepiej od razu.

Kuchnia:

Grecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka grecka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.