Sałatka z awokado i truskawkami

2 Komentarzy
Sałatka z awokado i truskawkami

Pyszna, lekka, sezonowa sałatka z sałaty, świeżych truskawek, awokado i orzechów. Pasuje jako przystawka lub lekka kolacja w upalne dni.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 500 g świeżych truskawek
  • mała główka sałaty lub pół większej
  • ok. 90 g dowolnych orzechów (np. włoskie, pekan, ziemne)

Dressing:

  • 1 cytryna
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, czarny pieprz mielony
  • ok. ½ łyżeczki imbiru w proszku lub trochę startego, świeżego imbiru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dressing: Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Dodać miód, imbir, trochę soli, pieprzu i wymieszać.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w dużą kostkę.
  4. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w większą kostkę.
  5. Awokado i truskawki przełożyć do miski, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.

2

  1. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.
  2. W salaterkach układać warstwami sałatę, awokado z truskawkami i orzechy. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Sałatka z awokado i truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.