Sałatka z awokado i truskawkami
2 Komentarzy
Pyszna, lekka, sezonowa sałatka z sałaty, świeżych truskawek, awokado i orzechów. Pasuje jako przystawka lub lekka kolacja w upalne dni.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 2 dojrzałe awokado
- 500 g świeżych truskawek
- mała główka sałaty lub pół większej
- ok. 90 g dowolnych orzechów (np. włoskie, pekan, ziemne)
Dressing:
- 1 cytryna
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, czarny pieprz mielony
- ok. ½ łyżeczki imbiru w proszku lub trochę startego, świeżego imbiru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować dressing: Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Dodać miód, imbir, trochę soli, pieprzu i wymieszać.
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w dużą kostkę.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w większą kostkę.
- Awokado i truskawki przełożyć do miski, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
- Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.
- W salaterkach układać warstwami sałatę, awokado z truskawkami i orzechy. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu.
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji:
|
ok. 6
|
|
Trudność: |
łatwa |
|
Koszt: |
wysoki |
Odsłon: 17413