Sałatka z bobu, jajka, ogórka i awokado
Pożywna sałatka z bobu, mocno jajeczna, z chrupiącym, świeżym ogórkiem, awokado i świeżym szczypiorkiem. Polecam do wykonania w sezonie na bób, jako zastępnik sałatki jarzynowej. Sałatka jest niskowęglowodanowa, także pasująca do diety keto.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 250 g bobu (łuskanego)
- 5 jajek
- 2 ogórki gruntowe lub ok. ⅓ szklarniowego
- ½ dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeży szczypiorek (posiekany ok. 3 łyżek)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego (10% tłuszczu)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
- Jajka ugotować na twardo. Następnie zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić w nie za drobną kostkę.
- Ogórki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
- Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Do dużej miski przełożyć ostudzony bób, pokrojone jajka i ogórki, awokado i posiekany szczypiorek.
- Osobno w małej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać i ewentualnie mocniej doprawić solą i pieprzem.
- Sałatka jest gotowa do spożycia. Można ją też schłodzić w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 768
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.