Lekka sałatka z bobu, ogórka, pomidora i awokado
Letnia, orzeźwiająca sałatka ze świeżych składników: bobu, ogórka, pomidora, awokado, rzodkiewki i szczypiorku polana sosem winegret. Niskowęglowodanowa, pyszna i zdrowa. Idealna na lekką kolację lub dodatek do mięsa.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 250 g bobu (łuskanego)
- 2 ogórki gruntowe lub ok. ⅓ szklarniowego
- 1 duży pomidor (np. malinowy)
- 4 rzodkiewki
- ½ dojrzałego awokado
- świeży szczypiorek (posiekany ok. 2 łyżek)
sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
- Ogórki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w większą kostkę. (Kroję ogórki wzdłuż na ćwiartki i potem wszerz na kawałki).
- Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w drobną kostkę.
- Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę.
- Do dużej miski przełożyć ostudzony bób, pokrojone ogórki, pomidora, rzodkiewki, awokado i posiekany szczypiorek.
- Przygotować sos winegret: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, mieszając energicznie trzepaczką.
- Sałatkę polać sosem i podawać.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 922
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.