Sałatka z buraków, fety i orzechów
Tarte buraki z kawałkami orzechów, sera feta, cebulą i sosem vinegrette. Smaczna, lekka i zdrowa sałatka np. na lekką kolację.
Składniki na ok. 800 ml:
- 500 g buraków
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki chrzanu (ze słoika)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
- Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
- Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można zetrzeć również na drobno lub pokroić nożem na małe kawałki, jak wolicie).
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli.
- Cebulę dodać do buraków. Dodać chrzan i wymieszać.
- W filiżance wymieszać 1 łyżkę oliwy z octem i miodem. Wlać do buraków. Dodać posiekane orzechy włoskie, pokruszony (lub pokrojony) ser feta. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Uważać z solą, bo feta już jest słona).
- Schłodzić przed podaniem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 800 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 2340
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.