Śledzie z jabłkiem i cebulą
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą. Doskonałe na święta Bożego Narodzenie, jak również na każdą imprezę. Jak na sałatkę śledziową jest ona dość łagodna w smaku, co nam bardzo odpowiada. Śledzie moczę wcześniej w wodzie, a czasami w mleku, aby nie były mocno słone. Do tego podduszona cebula, aby nie była za ostra oraz słodko winne jabłko. Całość zatopiona jest w sosie jogurtowo/ śmietanowo- majonezowym.
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych (w zalewie z solą), waga po odsączeniu
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskie
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 100 ml wody
- 1 jabłko (najlepiej słodko- kwaśne)
- 2 łyżki majonezu
- ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
- czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Następnie wylać wodę i nalać świeżą. Moczyć przez kolejną 1 godzinę lub dłużej. (Można zostawić na noc).
- Śledzie przełożyć na sitko, aby ociekły z wody. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka i rozdzielić palcami.
- Cebulę przełożyć do małej patelni. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskie, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę octu i ok. 100 ml wody. Doprowadzić do zagotowania. Następnie gotować pod przykryciem ok. 8 minut na niskiej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Odcedzić na sitku. (Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić).
- Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok. 1,5- 2 cm. Przełożyć do miski.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Jeśli jabłko jest mocno soczyste, wycisnąć z soku. Sok wypić). Dodać jabłko i chłodną cebulę do miski. Dodać majonez, jogurt i trochę pieprzu. Wymieszać.
- Śledzie można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub do dnia następnego.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 4613
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.