Sałatka z greckiego ryżu makaronowego
Kritharaki to grecki makaron w kształcie ryżu. Można z niego przygotować sałatkę, która sprawdzi się na imprezie w duecie ze świeżym pieczywem lub mięsem z grilla. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Jest pożywna, a zarazem lekka i smaczna.
Składniki na ok. 2 litry:
- 300 g makaronu kritharaki (orzo)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 świeży, długi ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
- 1 ząbek czosnku
- zielona cebulka (4 sztuki)
- 2 pomidory
- 150 g czarnych lub zielonych oliwek
Dressing:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 4 łyżki oliwy oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dużej miski i wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ogórka, pomidory i zieloną cebulkę umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry.
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
- Ogórka, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Dodać do makaronu.
- Zieloną cebulkę pokroić drobno. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki pokroić na kawałki. Dodać do miski.
- Wkruszyć ser feta.
- W miseczce wymieszać oregano, sok z cytryny, ocet, miód, oliwę, trochę soli i pieprzu.
- Dressingiem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
- Schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce, a najlepiej dłużej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 10 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 10113
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.