Lekka sałatka z mango, awokado, pomidora i zielonej cebulki. Tylko kilka składników, a smak wyśmienity, orzeźwiający, owocowy. Połączenie słodkiego mango, dojrzałego awokado, aromatycznych pomidorów i świeżej, zielonej cebulki jest bardzo trafne. Do tego nie trzeba specjalnego dressingu. Wystarczy skropić całość sokiem z cytryny, dodać łyżkę oliwy, oprószyć solą i pieprzem i gotowe.
Sałatkę można jeść samą, jako lekkie danie. Pasuje również do mięsa np. z grilla.
Składniki na ok. 1 litr:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
2 pomidory
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Mango umyć, osuszyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w kostkę. Dodać do miski z mango i polać sokiem z cytryny.
Pomidory, umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać do miski.
Polać łyżką oliwy, dodać zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać i podawać od razu lub krótko schłodzić.