Zdrowa sałatka bez węglowodanów ze świeżych warzyw i smażonego kurczakiem. Kawałki usmażonej piersi z kurczaka ze świeżym szpinakiem, pomidorami, oliwkami i awokado, polane sosem czosnkowym to propozycja na lekki, dietetyczny, prosty i szybki obiad lub kolację.
Składniki na ok. 4 porcje:
Sałatka:
600 g piersi z kurczaka lub indyka
100 g szpinaku baby
1 duża cebula
ok. 160 g pomidorków koktajlowych
40 g zielonych oliwek bez pestek
1 awokado
zielona cebulka
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Piersi oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w paski i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Miskę przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. (Jeśli na dłużej, proszę włożyć do lodówki. Najlepiej przed smażeniem wyciągnąć mięso kilkanaście minut wcześniej z lodówki, aby trochę się ociepliło).
Szpinak opłukać, osuszyć i rozłożyć na 4 talerzach.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na szpinaku.
Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na szpinaku.
Przygotować sos czosnkowy: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzać patelnię i dodać mięso z całą marynatą. Smażyć na większej mocy palnika, aż mięso i cebula ładnie się zarumieni i będzie miękkie w środku.
Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, a następnie miąższ, za pomocą łyżki. Miąższ pokroić w półplasterki.
Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Mięso i awokado ułożyć na talerzach. Polać sosem i posypać zieloną cebulką.