Prosta i szybka sałatka z jajek i majonezu. Wzbogacona dodatkiem ogórków korniszonych. Można dodać również zieloną cebulkę lub szczypiorek. Dla dzieci robię same jajka z ogórkiem, a dla nas jeszcze z zieleniną ;) Można podawać ją jako pastę do chleba lub samą, jak każdą sałatkę majonezową.
Składniki na ok. 4 porcje (ok. 600 ml sałatki):
8 jajek
2 nieduże ogórki konserwowe (korniszony)
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy średnio ostrej (np. sarepskiej)
zielona cebulka lub szczypiorek (opcjonalnie)
sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
Jajka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
Ogórki korniszone pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
Dodać majonez i musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie wymieszać.
Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać w ilości według uznania do sałatki.
Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej schłodzić trochę w lodówce.
W podanej w przepisie proporcji jest to raczej dodatek do pieczywa czy warzyw niżeli sałatka. Ani pasta ani sałatka. No ale rzecz dobra, smaczna, przy użyciu wysokiej jakości składników genialna w swej prostocie:)