Sałatka z pieczonej papryki i buraków (dieta dr Dąbrowskiej)
Lekka, aromatyczna i smaczna sałatka zgodna z dietą dr Dąbrowskiej. Do jej przygotowania używamy pieczonej papryki i pieczonych lub gotowanych buraków. Całość doprawiona jest zieloną cebulką, octem jabłkowym i przyprawami.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 4 papryki czerwone
- 2 buraki (ugotowane lub upieczone: Jak upiec buraki znajdziesz tutaj: "Pieczone buraki")
- zielona cebulka
- ok. 1 łyżki octu jabłkowego
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Papryki przełożyć od razu do woreczka do mrożenia i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Następnie obrać ze skórki.
- Ugotowane lub upieczone buraki obrać.
- Papryki i buraki pokroić w paski.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić.
- Papryki, buraki, cebulkę przełożyć do miski. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 24195
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.