Sałatka z pomidorów i śliwek
Lekka sałatka z pomidorów, śliwek węgierek, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo smaczna, o słodko- wytrawnym smaku. Słodkie śliwki bardzo dobrze komponują się z pomidorami i cebulą. Sałatkę można podawać na śniadanie lub kolację z pieczywem, smażoną kiełbasą lub mięsem z grilla.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 średniej wielkości pomidory
- 6 śliwek węgierek
- 1 nieduża cebula czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 100 g kwaśnej śmietany 10- 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w większą kostkę. (Kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę w poprzek na pół).
- Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Śliwki, pomidory, ogórki i cebulę przełożyć do miski. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę można podawać od razu, ale lepiej schłodzić uprzednio w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 12236
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!