
Prosta i smaczna, sezonowa sałatka z bobu, pomidora oraz smażonej cebuli i boczku. Można jeść ją samą lub jako dodatek do dań.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g bobu (łuskanego)
- 1 mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
- Pomidora zalać wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Boczek przysmażyć na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę i lekko ją podsmażyć.
- Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem.
- W misce wymieszać bób z cebulę i boczkiem oraz pomidorem. Zalać oliwą z octem.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski |
