Sałatka z bobu, z pomidorem i boczkiem
1 Komentarz
Prosta i smaczna, sezonowa sałatka z bobu, pomidora oraz smażonej cebuli i boczku. Można jeść ją samą lub jako dodatek do dań.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 500 g bobu (łuskanego)
- 1 mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
- Pomidora zalać wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Boczek przysmażyć na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę i lekko ją podsmażyć.
- Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem.
- W misce wymieszać bób z cebulę i boczkiem oraz pomidorem. Zalać oliwą z octem.
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji:
|
ok. 3
|
|
Trudność: |
łatwe |
|
Koszt: |
niski |
Odsłon: 57192