Sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Jest sycąca, pożywna i soczysta. Pasuje na śniadanie, lekki obiad lub kolacje. Można zabrać ją również do pracy.
Składniki na ok. 2 porcje:
1 pierś z kaczki
2 ugotowane buraki
3 brzoskwinie
2 garści orzechów włoskich
ok. ½ główki sałaty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
sól, pierz
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Pierś z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 minut. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem).
Pierś przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50 minut.
Upieczoną pierś wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste).
Liście sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
Buraki pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki.
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie pokroić w grube plasterki.
Orzechy posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podsmażyć przez parę minut, aż brzoskwinie zmiękną i będą dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia.
Do miski przełożyć liście sałaty, plasterki mięsa, półplasterki buraków, plasterki brzoskwiń z orzechami.
Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Sosem polać składniki w misce i wymieszać.