Sałatka szparagowa z brzoskwiniami
Lekka, słodko- wytrawna sałatka z rukoli, szparagów, brzoskwiń i orzeszków ziemnych.
Składniki na 2 porcje:
- 500g białych szparagów
- ok. 80g sałaty rukola
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- 30g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić w ukośne plasterki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Olej rozgrzać na patelni, dodać szparagi i smażyć ok. 5 min., aż zaczną mięknąć. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.
- Sałatę umyć i osuszyć.
- Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki.
- Orzeszki posiekać.
- W misce delikatnie wymieszać szparagi, sałatę, brzoskwinie i orzeszki. Składniki na dressing wymieszać i polać sałatę.
- Gotową sałatkę rozłożyć do dwóch miseczek i podawać.
(Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Odsłon: 22523
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.