Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado
Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado
Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka z roszponki, pieczarek, jajka, awokado, rzodkiewki i boczku, polana dressingiem pomarańczowym.
Składnik na ok. 4 porcje:
- ok. 150g roszponki
- 250g boczku wędzonego lub szynki w kostce
- 3 jajka
- 5 rzodkiewek
- 250g pieczarek brązowych
- 1 awokado
Dressing:
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Boczek podsmażyć. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone na ćwiartki i podsmażyć, aż woda odparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
- Awokado obrać i pokroić na spore kawałki.
- Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać z boczkiem, pieczarkami, rzodkiewką i awokado. Ułożyć na talerzach. Dodać jajka.
- Przygotować dressing. Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i podawać.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 55516
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.