Sałatka włoska
3 Komentarzy
Sałatka włoska
Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.
Składniki na ok. 4 porcje:
125g sałaty (najlepiej mieszanej)
1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
200g pomidorków koktajlowych
125g mini mozzarelli
garść czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
Tuńczyka odsączyć z oleju.
Pomidory umyć i przekroić na pół.
Oliwki pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
Kuchnia:
Włoska
Czas:
Całkowity czas przygotowania: ok. 10 minut
Ilość porcji:
ok. 4
Trudność:
łatwe
Koszt:
średni
28 październik 2013
Poprawiono: 26 wrzesień 2016
Odsłon: 98641