to lekka, ale sycąca kompozycja smaków - połączenie tuńczyka, pomidorków koktajlowych, mini mozzarelli i czarnych oliwek na świeżej bazie sałat. Całość polana jest aromatyczną oliwą z oliwek i balsamicznym octem, doprawiona solą i pieprzem. To szybka i efektowna sałatka idealna na kolację, lunch czy jako dodatek do pieczywa - zwłaszcza w letnie dni, gdy sięgamy po świeże i zdrowe smaki.
Składniki na ok. 4 porcje:
125 g sałaty (najlepiej mieszanej)
1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140 g po odcedzeniu z oleju)
200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie większych)
125 g mini mozzarelli
garść czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i osuszyć (w razie potrzeby porwać na mniejsze kawałki) i przełożyć do miski.
Tuńczyka odsączyć z oleju.
Pomidory umyć i pokroić (koktajlowe na połówki, większe pomidory na kawałki).
Oliwki pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki połączyć w misce, a następnie polać oliwą z oliwek wymieszaną z octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Robiłam tę sałatkę już parę razy, jest pyszna, świeża. Smaki świetnie się uzupełniają, chociaż robiąc pierwszy raz obawiałam się, że ocet balsamiczny zdominuje sałatkę i będzie za kwaśna, ale nie. Bardzo polecam ten przepis.