Sałatka z tuńczykiem i fetą

  • Preparation Time: PT0H15M
  • Cooking Time: PT0H00M
  • Total Time: PT0H15M
  • Servings: 4
  • Diet: Glutenfrei, *LowCalorieDiet, Low Carb
  • Małe dania: Przystawka
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Ryby, Warzywa
  • Składnik - Ryba: Ryba z puszki
  • Składnik - Nabiał: Jogurt, Feta
  • Składnik - Warzywa: Papryka, Sałata
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Kolacja, Przekąska
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Na surowo
2 Komentarzy
Sałatka z tuńczykiem i fetą

Sałatka z tuńczykiem i serem feta

to szybki, zdrowy i pyszny pomysł na lekki obiad, kolację lub lunch do pracy. Połączenie tuńczyka, chrupiącej papryki, świeżej sałaty i kremowego sera feta tworzy fit sałatkę pełną białka i witamin. Całość idealnie komponuje się z prostym sosem jogurtowo-cytrynowym z dodatkiem miodu, który nadaje daniu świeżości. Ta szybka sałatka z tuńczykiem i warzywami świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Przygotujesz ją w kilka minut z łatwo dostępnych składników.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 sałata (dowolna, u mnie mieszana)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ok. 150 g sera feta
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki. Rozłóż je na półmiskach lub talerzach.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski, a następnie przeciąć je wszerz na pół, aby nie były zbyt długie.
  3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  4. Ser feta pokrój w kostkę.
  5. Na sałacie ułożyć paprykę, tuńczyka i ser feta.
  6. Przygotować sos: W kubku lub miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, solą i pieprzem. Następnie powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż sos stanie się jednolity. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.
  7. Polać sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z tuńczykiem i fetą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.