to szybki, zdrowy i pyszny pomysł na lekki obiad, kolację lub lunch do pracy. Połączenie tuńczyka, chrupiącej papryki, świeżej sałaty i kremowego sera feta tworzy fit sałatkę pełną białka i witamin. Całość idealnie komponuje się z prostym sosem jogurtowo-cytrynowym z dodatkiem miodu, który nadaje daniu świeżości. Ta szybka sałatka z tuńczykiem i warzywami świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Przygotujesz ją w kilka minut z łatwo dostępnych składników.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 sałata (dowolna, u mnie mieszana)
1 czerwona papryka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
ok. 150 g sera feta
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki miodu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki. Rozłóż je na półmiskach lub talerzach.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski, a następnie przeciąć je wszerz na pół, aby nie były zbyt długie.
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Ser feta pokrój w kostkę.
Na sałacie ułożyć paprykę, tuńczyka i ser feta.
Przygotować sos: W kubku lub miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, solą i pieprzem. Następnie powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż sos stanie się jednolity. Na końcu dodać jogurt i ponownie wymieszać.