to lekka i jednocześnie pożywna sałatka. To połączenie kremowego awokado, soczystego tuńczyka i delikatnych ziemniaków sprawia, że danie smakuje wyśmienicie na kolację. Dzięki prostym składnikom to idealna propozycja na ciepłe dni lub kulinarną improwizację. Dodatkowo majonez i jogurt nadają sałatce aksamitną konsystencję, a świeża cebulka dodaje lekkości i wyrazistości.
Składniki na ok. 4 porcje:
ok. 5 większych ziemniaków (typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi), najlepiej podobnej wielkości
puszka tuńczyka w oleju
1 awokado
kilka sztuk zielonej cebulki (dymki) lub szczypiorku
50 ml gęstego jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego)
50 ml majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Odlać wodę, pozostawić do lekkiego ostygnięcia, obrać najlepiej lekko ciepłe i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić w kostkę lub plasterki.
Tuńczyka odsączyć z oleju.
Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, połówki lekko przekręcić w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, awokado, tuńczyka i cebulkę przełożyć do miski. Dodać jogurt wymieszany z majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać delikatnie.