Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem

  • Preparation Time: PT0H15M
  • Cooking Time: PT0H30M
  • Total Time: PT1H30M
  • Servings: 4
  • Diet: Glutenfrei
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Ryby, Warzywa
  • Składnik - Ryba: Ryba z puszki
  • Składnik - Nabiał: Jogurt
  • Składnik - Warzywa: Ziemniaki
  • Składnik - Owoce: Awokado
  • Przyprawy: Majonez
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Śniadanie, Kolacja
  • Okazja: Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Impreza firmowa
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Garnek
1 Komentarz
Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem

Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem

to lekka i jednocześnie pożywna sałatka. To połączenie kremowego awokado, soczystego tuńczyka i delikatnych ziemniaków sprawia, że danie smakuje wyśmienicie na kolację. Dzięki prostym składnikom to idealna propozycja na ciepłe dni lub kulinarną improwizację. Dodatkowo majonez i jogurt nadają sałatce aksamitną konsystencję, a świeża cebulka dodaje lekkości i wyrazistości.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 5 większych ziemniaków (typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi), najlepiej podobnej wielkości
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 awokado
  • kilka sztuk zielonej cebulki (dymki) lub szczypiorku
  • 50 ml gęstego jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego)
  • 50 ml majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Odlać wodę, pozostawić do lekkiego ostygnięcia, obrać najlepiej lekko ciepłe i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić w kostkę lub plasterki.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  3. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, połówki lekko przekręcić w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usunąć pestkę, miąższ wyciągnąć przy pomocy łyżki i pokroić w kostkę.
  5. Ziemniaki, awokado, tuńczyka i cebulkę przełożyć do miski. Dodać jogurt wymieszany z majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać delikatnie.
  6. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka ziemniaczana z awokado i tuńczykiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.