Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem, kukurydzą, szynką, serem feta i pomidorkami koktajlowymi, polana aromatycznym sosem czosnkowym. Idealna na każdą imprezę, święta, jako lekkie danie lub do zabrania do pracy.
Składniki na ok. 8 porcji:
1 brokuł, waga ok. 500 g (może być również mrożony)
4 jaja
250 g pomidorków koktajlowych
150 g gotowanej szynki
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po dsączeniu ok. 300 g)
150 g sera typu Feta
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Brokuła opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Podzielić na nieduże różyczki. (Głąb nie będzie potrzebny).
Zagotować wodę w dużym garnku. Po zagotowaniu wody dodać sól i wrzucić różyczki brokuła. Gotować ok. 7 minut. (Brokuł powinien być miękki lub al dente, jak wolicie, ale nie powinien się rozgotować). Ugotowanego brokuła przełożyć na sitko lub durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić, aby dobrze ociekł z wody.
Jajka ugotować na twardo. Następnie zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić na ćwiartki.
Pomidorki umyć, osuszyć i każdy przekroić na pół.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ser feta pokroić w kostkę.
Przygotować sos: W miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
W dużym półmisku warstwowo ułożyć warzywa: najpierw różyczki brokuła, jajka, kukurydza, następnie szynka, cebula, pomidory koktajlowe i ser feta.