Sałatka brokułowa
4 Komentarzy
Składniki na ok. 8 porcji:
- 1 brokuł (może być mrożony)
- 4 jaja
- 250g pomidorków koktajlowych
- 150g gotowanej szynki
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g sera typu Feta
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokułu lekko obgotować w osolonej wodzie.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
- Pomidorki dokładnie umyć i każdy przekroić na pół.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Przygotować sos. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez prasę czosnek dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- W dużym półmisku warstwowo ułożyć warzywa: najpierw różyczki brokułu, jajka, kukurydza, następnie szynka, cebula, pomidory koktajlowe, ser feta.
- Całość polać sosem.
Smacznego.
Odsłon: 245433