Sałatka brokułowa

  • Total Time: 1H00M
  • Servings: 8
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Warzywa, Jajka
  • Składnik - Mięso: Szynka
  • Składnik - Nabiał: Jogurt, Feta
  • Składnik - Warzywa: Brokuł, Cebula, Czosnek, Kukurydza, Pomidor
  • Przyprawy: Majonez
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Kolacja, Przekąska
  • Okazja: Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Na grilla i ognisko, Sakrament, Chrzest, I Komunia Św.
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Garnek
4 Komentarzy
Sałatka brokułowa

Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem, kukurydzą, szynką, serem feta i pomidorkami koktajlowymi, polana aromatycznym sosem czosnkowym. Idealna na każdą imprezę, święta, jako lekkie danie lub do zabrania do pracy.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 1 brokuł, waga ok. 500 g (może być również mrożony)
  • 4 jaja
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po dsączeniu ok. 300 g)
  • 150 g sera typu Feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Podzielić na nieduże różyczki. (Głąb nie będzie potrzebny).
  2. Zagotować wodę w dużym garnku. Po zagotowaniu wody dodać sól i wrzucić różyczki brokuła. Gotować ok. 7 minut. (Brokuł powinien być miękki lub al dente, jak wolicie, ale nie powinien się rozgotować). Ugotowanego brokuła przełożyć na sitko lub durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić, aby dobrze ociekł z wody.
  3. Jajka ugotować na twardo. Następnie zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić na ćwiartki.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i każdy przekroić na pół.
  5. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  6. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  8. Ser feta pokroić w kostkę.
  9. Przygotować sos: W miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  10. W dużym półmisku warstwowo ułożyć warzywa: najpierw różyczki brokuła, jajka, kukurydza, następnie szynka, cebula, pomidory koktajlowe i ser feta.
  11. Całość polać sosem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka brokułowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.