
Sałatka makaronowa z ananasem, kukurydzą i ogórkiem. To idealna sałatka imprezowa, o ciekawej kompozycji i interesującym smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Można przygotować ją spokojnie dzień wcześniej.
Składniki na ok. 6 -8 porcji:
- 1 opakowanie łagodnej zupki chińskiej (waga zupki ok. 60- 70g)
- mała puszka ananasa (potrzebny sok i 3 plastry)
- 2 duże ogórki konserwowe
- 4 jajka
- ½ puszki kukurydzy (ok. 150 g odsączonej kukurydzy)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- majonez (ok. kilku łyżek)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- 3 plasterki ananasa odsączyć na sitku.
- Jajka ugotować na twardo.
- Ok. 140 ml soku z ananasa (z puszki) mocno podgrzać. Pokruszony makaron razem z przyprawami zalać gorącym sokiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem. (Soku należy dać tyle, aby po napęcznieniu makaronu nie pozostało dodatkowego płynu).
- Ogórki i jajka pokroić w kostkę.
- Ananasa pokroić na małe kawałki.
- W jednej misce połączyć napęczniały makaron, ogórki, jajka, ananasa, kukurydzę, koperek i majonez. (Majonezu dodać według uznania. Można dać tylko tyle, aby połączyć wszystkie składniki, albo więcej, jak kto lubi). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 6- 8 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
