Sałatka makaronowa z ananasem, kukurydzą i ogórkiem. To idealna sałatka imprezowa, o ciekawej kompozycji i interesującym smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Można przygotować ją spokojnie dzień wcześniej.
Składniki na ok. 6 -8 porcji:
1 opakowanie łagodnej zupki chińskiej (waga zupki ok. 60- 70g)
mała puszka ananasa (potrzebny sok i 3 plastry)
2 duże ogórki konserwowe
4 jajka
½ puszki kukurydzy (ok. 150 g odsączonej kukurydzy)
1 łyżka posiekanego koperku
majonez (ok. kilku łyżek)
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
3 plasterki ananasa odsączyć na sitku.
Jajka ugotować na twardo.
Ok. 140 ml soku z ananasa (z puszki) mocno podgrzać. Pokruszony makaron razem z przyprawami zalać gorącym sokiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem. (Soku należy dać tyle, aby po napęcznieniu makaronu nie pozostało dodatkowego płynu).
Ogórki i jajka pokroić w kostkę.
Ananasa pokroić na małe kawałki.
W jednej misce połączyć napęczniały makaron, ogórki, jajka, ananasa, kukurydzę, koperek i majonez. (Majonezu dodać według uznania. Można dać tylko tyle, aby połączyć wszystkie składniki, albo więcej, jak kto lubi). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mam pytanko-czy to sałatkę można przygotować dzień wcześniej? Czy ze względu na makaron lepiej w tym samym dniu? I co Pani myśli o dodaniu pokrojonej szynki? Będzie pasowała?:)
Sałatka była u mnie w domu odkryciem sezonu :lol: Któregoś razu pozwoliłam sobie ją zmodyfikować - zostało mi trochę kurczaka obsmażonego w przyprawie gyros, co nadało trochę pikantniejszego wyrazu. I to była bomba dla moich domowych mięsożerców ;-)
Szczerze mówiąc troche balam się tego przepisu- ogórki z ananasem wydawały mi się dziwnym połączeniem:)
Jednak zaryzykowaliśmy i nie żałujemy:)
Smak jest bardzo oryginalny a cala salatka smaczna, szczególnie na drugi dzień. Polecam:)