Pożywna sałatka z matjasów, ziemniaków i buraków. Może być sałatką świąteczną lub sycącą kolacją.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
4 jajka
2 buraki
3 ziemniaki
3 ogórki konserwowe
zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
Sos:
7 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować w łupinach, pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić do ostygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Jeśli ziemniaki rozpadają się lepiej pokroić je w kostkę).
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Płaty śledziowe osuszyć dobrze na ręczniku papierowym i pokroić w szerz w paski.
Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Ziemniaki, jajka, ogórki i majtasy wymieszać z sosem.
W miseczkach lub pucharkach rozłożyć 2/3 startych buraków. Na buraki wyłożyć sałatkę z sosem, na górę resztę buraków i cebulkę.