
Sałatka makaronowa z kurczakiem – sycąca, kolorowa i zawsze trafiona.
Sałatka makaronowa z kurczakiem to idealna propozycja na rodzinną kolację, szybki obiad lub na imprezowy stół. Jest treściwa, dobrze doprawiona i pięknie prezentuje się na talerzu. Połączenie soczystego kurczaka, makaronu i chrupiących warzyw oraz orzeszków sprawia, że trudno się jej oprzeć. Przygotujesz ją bez problemu z łatwo dostępnych składników – to danie, które zawsze się sprawdza i smakuje każdemu.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 150 g makaronu np. penne
- ok. 250 g piersi z kurczaka
- 150 g sera feta
- 250 g mini pomidorków (daktylowych lub koktajlowych)
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
- kilka sztuk zielonej cebulki (dymki) lub szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i dobrze odcedzić z wody.
- Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski (długie pociąć na mniejsze kawałki) i usmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- Orzechy posiekać.
- Cebulkę dymkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- W dużej misce wymieszać makaron, usmażone mięso, ser feta, pomidorki, orzechy i cebulkę.
- Przygotować sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z octem winnym, oliwą i sosem sojowym, aż powstanie jednolity sos.

- Polać sałatkę przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
