Sałatka makaronowa z kurczakiem – sycąca, kolorowa i zawsze trafiona.
Sałatka makaronowa z kurczakiem to idealna propozycja na rodzinną kolację, szybki obiad lub na imprezowy stół. Jest treściwa, dobrze doprawiona i pięknie prezentuje się na talerzu. Połączenie soczystego kurczaka, makaronu i chrupiących warzyw oraz orzeszków sprawia, że trudno się jej oprzeć. Przygotujesz ją bez problemu z łatwo dostępnych składników – to danie, które zawsze się sprawdza i smakuje każdemu.
Składniki na ok. 4 porcje:
150 g makaronu np. penne
ok. 250 g piersi z kurczaka
150 g sera feta
250 g mini pomidorków (daktylowych lub koktajlowych)
100 g solonych orzeszków ziemnych
kilka sztuk zielonej cebulki (dymki) lub szczypiorku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i dobrze odcedzić z wody.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski (długie pociąć na mniejsze kawałki) i usmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
Ser feta pokroić w kostkę.
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Orzechy posiekać.
Cebulkę dymkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i drobno posiekać.
W dużej misce wymieszać makaron, usmażone mięso, ser feta, pomidorki, orzechy i cebulkę.
Przygotować sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z octem winnym, oliwą i sosem sojowym, aż powstanie jednolity sos.
Polać sałatkę przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.