Sałatka z selera naciowego i winogrona

  • Total Time: PT0H40M
  • Servings: 7
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb
  • Małe dania: Przekąska
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Mięso
  • Składnik - Mięso: Mięso drobiowe
  • Składnik - Nabiał: Jogurt
  • Składnik - Warzywa: Seler naciowy
  • Składnik - Owoce: Winogrona
  • Składnik - Nasiona i pestki: Pestki słonecznika
  • Przyprawy: Majonez, Kebab- Gyros
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja, Przekąska
  • Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Na grilla i ognisko
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
Napisz komentarz
Sałatka z selera naciowego i winogrona

Sałatka z selera naciowego, usmażonego z przyprawą gyros mięsa z kurczaka, winogron oraz prażonych pestek słonecznika. Polana sosem jogurtowo-majonezowym. Smaczna, chrupiąca, kolorowa – idealna jako przekąska, lekkie danie, dodatek do grilla lub sałatka imprezowa.

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 100 g pestek słonecznika
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g ciemnego winogrona bezpestkowego
  • 500 g selera naciowego (lub trochę mniej)
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błonek, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z przyprawą gyros. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średniej mocy palnika i usmażyć mięso na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Selera podzielić na łodygi. Odciąć końce z obu stron: z dołu białą część, która może być gorzkawa i twarda, oraz suche końce i liście z góry. Łodygi selera umyć, osuszyć i obrać z włókien (złapać nożykiem za brzeg łodygi i pociągnąć), a następnie pokroić łodygi w paseczki.
  4. Winogrona umyć, osuszyć, i przekroić na pół.

2

  1. W miseczce przygotować sos, mieszając jogurt, majonez, sól i pieprz.
  2. W misce połączyć pestki słonecznika, mięso, seler, winogrona i sos.

3

  1. Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.