
Sałatka z selera naciowego, usmażonego z przyprawą gyros mięsa z kurczaka, winogron oraz prażonych pestek słonecznika. Polana sosem jogurtowo-majonezowym. Smaczna, chrupiąca, kolorowa – idealna jako przekąska, lekkie danie, dodatek do grilla lub sałatka imprezowa.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 100 g pestek słonecznika
- 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 300 g ciemnego winogrona bezpestkowego
- 500 g selera naciowego (lub trochę mniej)
- 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.
- Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błonek, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z przyprawą gyros. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średniej mocy palnika i usmażyć mięso na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
- Selera podzielić na łodygi. Odciąć końce z obu stron: z dołu białą część, która może być gorzkawa i twarda, oraz suche końce i liście z góry. Łodygi selera umyć, osuszyć i obrać z włókien (złapać nożykiem za brzeg łodygi i pociągnąć), a następnie pokroić łodygi w paseczki.
- Winogrona umyć, osuszyć, i przekroić na pół.

- W miseczce przygotować sos, mieszając jogurt, majonez, sól i pieprz.
- W misce połączyć pestki słonecznika, mięso, seler, winogrona i sos.

- Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 6- 7 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |