Sałatka z selera naciowego i winogrona
- Total Time: PT0H40M
- Servings: 7
- Diet: Glutenfrei, Low Carb
- Małe dania: Przekąska
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Główny składnik: Mięso
- Składnik - Mięso: Mięso drobiowe
- Składnik - Nabiał: Jogurt
- Składnik - Warzywa: Seler naciowy
- Składnik - Owoce: Winogrona
- Składnik - Nasiona i pestki: Pestki słonecznika
- Przyprawy: Majonez, Kebab- Gyros
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad, Kolacja, Przekąska
- Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Na grilla i ognisko
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Zdrowe
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia


Sałatka z selera naciowego, usmażonego z przyprawą gyros mięsa z kurczaka, winogron oraz prażonych pestek słonecznika. Polana sosem jogurtowo-majonezowym. Smaczna, chrupiąca, kolorowa – idealna jako przekąska, lekkie danie, dodatek do grilla lub sałatka imprezowa.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 100 g pestek słonecznika
- 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 300 g ciemnego winogrona bezpestkowego
- 500 g selera naciowego (lub trochę mniej)
- 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego)
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostygnięcia.
- Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błonek, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z przyprawą gyros. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy na średniej mocy palnika i usmażyć mięso na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
- Selera podzielić na łodygi. Odciąć końce z obu stron: z dołu białą część, która może być gorzkawa i twarda, oraz suche końce i liście z góry. Łodygi selera umyć, osuszyć i obrać z włókien (złapać nożykiem za brzeg łodygi i pociągnąć), a następnie pokroić łodygi w paseczki.
- Winogrona umyć, osuszyć, i przekroić na pół.
- W miseczce przygotować sos, mieszając jogurt, majonez, sól i pieprz.
- W misce połączyć pestki słonecznika, mięso, seler, winogrona i sos.
- Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
Odsłon: 138
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.