Jedna z moich ulubionych sałatek. Ziemniaczana, a jednak inna niż tradycyjna ziemniaczana. Ma bardzo ciekawy sos, który przygotowuje się na ciepło i taki też wlewa się do sałatki. Sałatka jest bardzo sycąco i w połączeniu z kuleczkami mięsnymi właściwie może stanowić samodzielny posiłek.
Składniki: Sałatka ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki )
3 ogórki korniszone
2 jabłka słodko- kwaśne
sok z połowy cytryny
3 jajka
1 cebula
3 łyżki oleju słonecznikowego
3- 4 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego)
200ml bulionu mięsnego (instant)
1- 2 łyżeczki musztardy (średnio ostrej)
150g majonezu
Kulki mięsne:
1 bułka (może być z dnia wczorajszego)
500g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie mieszane wieprzowo- wołowe)
mleko
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie na miękko. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do dużej miski.
Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w łódki.
Szczypiorek, ogórki, jabłka i jajka dodać do ziemniaków.
Cebulę obrać, pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i chwilkę pogotować. Gorące wlać do sałatki. Dodać majonez z musztardą i delikatnie wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, na co najmniej ½ godz.
Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
Cebulę, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na maśle.
Mięso mielone wymieszać z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formować małe kuleczki i smażyć je na oleju. Podawać ze sałatką. (Można je wmieszać do sałatki lub ułożyć na górze sałatki).
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z kalendarza REWE.