Zielona sałata z tuńczykiem i fetą

2 Komentarzy

01

Składniki na ok. 4 porcje:

  • sałata (dowolna, u mnie mieszana)
  • 1 papryka czerwona
  • tuńczyk w puszce w sosie własnym
  • ok. 150g twardego sera feta
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 30ml oliwy lub oleju
  • 50ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1- 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć, osuszyć i jeśli są duże liście, porwać na kawałki. Rozłożyć na półmisku lub talerzach.
  2. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  4. Ser feta pokroić w kostkę.
  5. Paprykę, tuńczyk i ser rozłożyć na sałacie.
  6. Żółtko utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Dodać powoli oliwę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt. Sałatę polać sosem.

02

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.