Składniki układa się warstwami najlepiej w szklanych miseczkach, co sprawia, że sałatka ładnie wygląda. Można ją jeść sięgając widelcem do dna miseczki lub wcześniej wymieszać wszystkie składniki. Sałatka jest bardzo smaczna. Wszystkie składniki pasują do siebie.
Składniki na 4 porcje:
4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
3 buraki
3 ziemniaki
3 jajka
sól, pierz
majonez
ewentualnie zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach.
Jajka ugotować na twardo.
Płaty śledziowe osuszyć dobrze na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Połowę rozłożyć do czterech miseczek.
Buraki, ziemniaki i jajka obrać i pokroić w kostkę.
Połowę buraków ułożyć na śledziach. Kolejno nałożyć trochę majonezu, ziemniaki, posypać pieprzem, resztę matjasów, majonez, buraki i na górę ułożyć jajka. Posypać pokrojoną zieloną cebulką i posolić.