Bardzo dobra sałatka, super jako przystawka. Szczególnie pasuje mi tutaj rukola, ale oczywiście można użyć dowolnej zielonej sałaty. W połączeniu z mango i smażonym w orzechach serem Feta jest naprawdę smaczna.
Składniki na ok. 4 porcje:
zielona sałata (u mnie rukola)
ok. 200g twardego sera Feta
1 dojrzałe mango
ok. 50g zmielonych orzechów (u mnie laskowe)
1 jajko
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek (lub olej)
sos sałatkowy np. z Knorra (lub dowolne zioła)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na czterech talerzach.
Mango umyć, obrać, pokroić w paski i ułożyć na sałacie.
Ser Feta pokroić w grubą kostkę.
Jajko rozkłócić na talerzu. Ser obtoczyć dokładnie w jajku i kolejno w orzechach. Czynność tą powtórzyć. (Ser musi być dokładnie obtoczony w orzechach, aby nie rozpłynął się podczas smażenia).
Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim kostki sera.
Kostki serowe ułożyć na sałacie.
Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i octem (doprawić do smaku). Sosem polać sałatkę.
Przy tej sałatce na pewno nie wyjdzie Ci papka ;-) Układasz sałatę, mango i usmażony ser, na to sos i gotowe :) Co do roztopienia się sera, to Cię pocieszę, że mi się właśnie rozpuścił, jak smażyłam go pierwszy raz. Dlatego specjalnie napisałam, żeby podwójnie panierować i najlepiej jest przygotować starannie kostkę po kostce i wtedy wszystko się uda. A i taki rozpuszczony ser z orzechami był pyszny :P
Wygląda super. Szkoda, że jak ja robię jakąś sałatkę to mi zawsze wygodzi chaotyczna papka. I znając moje szczęście feta by mi się pięknie rozlała na patelni tworząc artystyczny skrzep spalonego białka i orzechów.
PS. Te kody obrazkowe na Twoim blogu to niezła zagadka. Musiałem kilka odświeżyć by w końcu trafić na taki który rozpoznałem poprawnie ;)