Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami. Bardzo dobre, i bogate połączenie smakowe. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. W sam raz na upalne dni.
Składniki na 1 porcję:
ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
garść sałaty rukoli
1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
1 łyżka orzechów włoskich
50 g sera feta
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
Ser feta pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić w plasterki.
Orzechy włoskie posiekać.
W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.