Lekka sałatka z zielonej sałaty, smażonych plastrów cukinii i pieczarek z kawowym sosem winegret. Smażona cukinia i pieczarki świetnie harmonizują z aromatem kawowym. Sałatka smaczna sama. Pasuje również do smażonych warzyw i mięs.
Składniki na ok. 6 porcji:
1 główka sałaty
2 małe, młode cukinie
6 pieczarek
4- 5 łyżek oleju do smażenia
4 łyżki orzeszków piniowych
sól, pieprz
Sos vinaigrette:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 mała cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście sałaty umyć i osuszyć.
Cukinie umyć i odciąć końce. Pieczarki oczyścić.
Cukinie razem ze skórką pokroić wzdłuż w cienkie paski. (Można kroić nożem lub szeroką obieraczką).
Pieczarki pokroić w plasterki.
Na 3- 4 łyżkach oleju usmażyć plastry cukinii z obu stron, aż się lekko zarumienią. Lekko posolić i popieprzyć. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia.
Przygotować sos vinaigrette: Kawę i cukier rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ocet połączyć z solą, pieprzem, kawą i olejem. Dodać cebulę.
Sałatę poszarpać na małe kawałki. Połączyć z sosem. Wyłożyć do miseczek lub talerzy. Na sałacie ułożyć cukinię, pieczarki i posypać orzeszkami piniowymi.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Kaffee kreativ".