Pyszna, łatwa, sycąca i bardzo szybka do przygotowania sałatka. Polecam ją szczególnie gdy nie ma wiele czasu na przygotowanie się na przyjście gości. Pasuje również na kolację. Do sałatki polecam np. bagietkę zapiekaną z masłem ziołowym. Sałatka jest kierowana tylko do osób lubiących czosnek.
Składniki na ok. 6 porcji:
500g tortellini z mięsem
5 ogórków konserwowych lub kiszonych
4- 5 ząbków czosnku
4 jajka
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany np. 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.
Ogórki pokroić w kostkę.
Jajka, tortellini i ogórki przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać.