Lekka, wiosenna sałatka ze świeżej sałaty, zielonych szparagów i słodkich truskawek. Sałatka jest nie tylko wykwintna, ale również bardzo zdrowa, orzeźwiająca i pożywna. Szparagi i truskawki doskonale do siebie pasują.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g zielonych szparagów
250g truskawek
sałata (dowolna np. masłowa, rzymska, rukola)
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
4 łyżki octu balsamicznego białego
2 łyżki oleju
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i osuszyć. (Ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki).
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi można przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Orzechy posiekać.
Cukier skarmelizować na patelni, na małym ogniu. Dodać wodę i ocet ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i orzechy. Wymieszać.
Sałatę, szparagi i truskawki wymieszać. Polać sosem.
mam białe szparagi wiec zmoderniz
uje i sprubuje zrobic ,na zdjeciu wyglada pysznie,nie wiem tylko czy ta salata z truskawkami pasuje ,ale sprobuje ;-)