Szybka do przygotowania przekąska np. na imprezę. Chipsy zapiekamy z szynką, kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką i serem żółtym. Przekąska ekspresowa. Układamy tylko wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi. Zapiekankę można podawać samą, z sosem Taco lub innym, dowolnym dipem.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
1 paczka chipsów Tortilla (paprykowe lub chili, ok. 200g)
ok. 100g szynki parmeńskiej
½ puszki czerwonej fasoli konserwowej
½ puszki kukurydzy konserwowej
2 papryki grillowane bez skóry (mogą być ze słoika)
150g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Garść chipsów pokruszyć na drobno. Odłożyć na bok.
Resztę chipsów wsypać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich plasterki szynki.
Kukurydzę i fasolę odsączyć dobrze na sitku.
Papryki dobrze odsączyć na ręczniku papierowym i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na szynce. Posypać kukurydzą, fasolą, na końcu serem żółtym i pokruszonymi kawałkami tortilli.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., aż ser się rozpuści.
Szkoda, że te składniki trafiły do piekarnika. Gratuluję fantazji, odwagi, ale całość nie jest dobra. Siekanka, rąbanka, granola na słono. Widzę w tym daniu jednak inspirację, np. z wykorzystaniem kaszy lub mąki kukurydzianej do zapiekanki zamiast chipsów. Myślę, że dużą rolę dla smaku odegrałby tu konkretny gatunek sera. Warto byłoby wzbogacić danie o jakieś pomidorowe lub/i paprykowa akcenty.