Sałatka ziemniaczana z majonezem
- Preparation Time: PT0H20M
- Cooking Time: PT0H40M
- Total Time: PT2H00M
- Servings: 6
- Diet: Glutenfrei, Laktosefrei, Vegetarisch
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Główny składnik: Warzywa, Jajka
- Składnik - Warzywa: Cebula, Ogórek kiszony, Ogórek konserwowy, Ziemniaki
- Przyprawy: Majonez
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Kolacja
- Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Na grilla i ognisko
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez laktozy, Bez mięsa, Wegetariańskie
- Region: Niemcy
- Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Garnek
Bardzo prosta i łatwa sałatka ziemniaczana z jajkami i ogórkami. Jest sycąca i można ją podawać samą np. na imprezie lub do chleba, czy mięsa z grilla.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi), najlepiej podobnej wielkości
- 3 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 3 ogórki korniszone
- 1 cebula, średniej wielkości
- 1- 2 zielone cebulki
Sos:
- 100 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka zalewy z ogórków korniszonych ze słoika
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. (Trwa to ok. 20- 40 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Sprawdzić ziemniaki widelcem lub końcówką ostrego noża, czy są już miękkie. Uważać, aby ich nie rozgotować). Odcedzić. Lekko ciepłe obrać. (Takie się najlepiej obierają). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Następnie zalać zimną wodą.
- Chłodne ziemniaki pokroić na duże kawałki (kostkę lub grubsze plasterki, według uznania).
- Ostudzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków.
- Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Dodać do ziemniaków.
- Ogórki pokroić w kostkę. (Kiszone ogórki można uprzednio obrać ze skórki, według uznania, ale niekoniecznie).
- Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Dodać z ogórkami do ziemniaków.
- Przygotować sos: Do miseczki przełożyć majonez, musztardę i łyżkę zalewy z ogórków. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę włożyć do lodówki na conajmniej godzinę. Po kilku godzinach lub nocy chłodzenia smakuje najlepiej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 51
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.