Sałatka ziemniaczana z majonezem

  • Preparation Time: PT0H20M
  • Cooking Time: PT0H40M
  • Total Time: PT2H00M
  • Servings: 6
  • Diet: Glutenfrei, Laktosefrei, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Warzywa, Jajka
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Ogórek kiszony, Ogórek konserwowy, Ziemniaki
  • Przyprawy: Majonez
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Kolacja
  • Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Na grilla i ognisko
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez laktozy, Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Region: Niemcy
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Garnek
Napisz komentarz
Sałatka ziemniaczana z majonezem

Bardzo prosta i łatwa sałatka ziemniaczana z jajkami i ogórkami. Jest sycąca i można ją podawać samą np. na imprezie lub do chleba, czy mięsa z grilla.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi), najlepiej podobnej wielkości
  • 3 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 ogórki korniszone
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 1- 2 zielone cebulki

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka zalewy z ogórków korniszonych ze słoika
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. (Trwa to ok. 20- 40 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Sprawdzić ziemniaki widelcem lub końcówką ostrego noża, czy są już miękkie. Uważać, aby ich nie rozgotować). Odcedzić. Lekko ciepłe obrać. (Takie się najlepiej obierają). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Następnie zalać zimną wodą.
  3. Chłodne ziemniaki pokroić na duże kawałki (kostkę lub grubsze plasterki, według uznania).

2

  1. Ostudzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Dodać do ziemniaków.
  3. Ogórki pokroić w kostkę. (Kiszone ogórki można uprzednio obrać ze skórki, według uznania, ale niekoniecznie).
  4. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Dodać z ogórkami do ziemniaków.
  5. Przygotować sos: Do miseczki przełożyć majonez, musztardę i łyżkę zalewy z ogórków. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

3

  1. Sałatkę włożyć do lodówki na conajmniej godzinę. Po kilku godzinach lub nocy chłodzenia smakuje najlepiej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka ziemniaczana z majonezem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.