Frytki warzywne z piekarnika

5 Komentarzy
Frytki warzywne z piekarnika

Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
  2. Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia
Ilość porcji

Ilość porcji:

duża blacha z piekarnika

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Frytki warzywne z piekarnika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.