Carpaccio z pieczonych buraków, zamiast wołowiny to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno, czy sałatka na kolację. Najbardziej aromatyczne są pieczone buraki. Jeśli chcecie przygotować to danie w szybkiej wersji to możecie również sięgnąć po gotowe, ugotowane buraki.
1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego, tutaj polecam z czerwonego wina)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na dwóch dużych talerzach.
Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na burakach.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posiekać.
Parmezan zetrzeć na cienkie, szerokie plastry (np. na bocznej ściance tarki przeznaczonej m.in. do szatkowania ogórka). Ser rozłożyć na sałacie. Posypać orzechami.
Przygotować sos. W misce wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Dodać oliwę. Mieszać energicznie, najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Sosem polać carpaccio.