Zamiast tradycyjnego gotowania bobu w wodzie, można upiec go w piekarniku. Tak przygotowany bób będzie równie smaczny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw.
Składniki na ok. 2 porcje:
500 g świeżego bobu łuskanego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczka soli
szczypta pieprzy
½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, przy takiej ilości bób jest lekko pikantny)
2 łyżki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na durszlaku lub sitku. Osuszyć ściereczką.
Bób przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Dodać przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 5 minut. (Sprawdzić, czy bób jest wystarczająco miękki. Jeśli nie, piec dłużej).
Ciekawa alternatywa dla bobu gotowanego z koprem. Bób to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych zresztą, więc chyba w każdej formie polubię. Robiłam nawet grillowany.