Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 batat
kawałek selera
2 ziemniaki
sól
zioła prowansalskie
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.
Są rewelacyjne. Zwykłe przegrywają. Nawet goszcząca u nas dziewczynka sceptycznie do nich podeszła, a póżniej nie chciała jeść zwykłych frytek , które opcjonalnie przygotowałam . Te wygrywają . Robię je już któryś raz i na kolację super, polecam😍