Zupa krem pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z mozzarellą. Szybka zupa, aromatyczna, mocno pomidorowa. Podawana jest z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią. Ser mozzarella delikatnie rozpuszcza się w gorącej zupie. Można serwować ją dodatkowo ze świeżą bagietką.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 850 ml pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 400 ml bulionu warzywnego (np. z tego przepisu: "Bulion warzywny")
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • ok. 200 g sera mozzarella
  • 5 łyżek oleju
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
  • bagietka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory z puszki razem z sosem przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
  2. Cebulę obrać i pokroić kostkę.
  3. Czosnek obrać i posiekać drobno.
  4. Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać czosnek, przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Podsmażyć przez 1 minutę, mieszając.
  5. Dodać zmiksowane pomidory i bulion. Całość wymieszać, zagotować i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.
  6. Bagietkę pokroić w cienkie kromeczki i przysmażyć na 3 łyżkach oleju z obu stron.
  7. Zupę nalać do talerzy. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyozdobić bazylią.
  8. Podawać z bagietką.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa krem pomidorowa z mozzarellą