Zupa krem pomidorowa z mozzarellą


Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z mozzarellą. Szybka zupa, aromatyczna, mocno pomidorowa. Podawana jest z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią. Ser mozzarella delikatnie rozpuszcza się w gorącej zupie. Można serwować ją dodatkowo ze świeżą bagietką.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 850 ml pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 400 ml bulionu warzywnego (np. z tego przepisu: "Bulion warzywny")
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- ok. 200 g sera mozzarella
- 5 łyżek oleju
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
- bagietka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Pomidory z puszki razem z sosem przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
- Cebulę obrać i pokroić kostkę.
- Czosnek obrać i posiekać drobno.
- Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać czosnek, przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Podsmażyć przez 1 minutę, mieszając.
- Dodać zmiksowane pomidory i bulion. Całość wymieszać, zagotować i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.
- Bagietkę pokroić w cienkie kromeczki i przysmażyć na 3 łyżkach oleju z obu stron.
- Zupę nalać do talerzy. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyozdobić bazylią.
- Podawać z bagietką.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.